FU‑SCHNICKENS – F.U. DON’T TAKE IT PERSONAL – 1992 – BY: MRK [1992]

Poc Fu, Moc Fu en Chip Fu zijn de namen van het drietal uit Brooklyn, New York die onder de mysterieuze naam Fu‑Schnic­kens eind vorig jaar reeds debuteerden met de single ‘Ring the alarm’. Een Ragga/HipHop Nummer in een geheel eigen humoristische stijl dat nieuwsgierig maakte naar een lp die nu dan eindelijk is uitgebracht. Voor een gedeelte van de productie tekenden zwaargewichten als A TRIBE CALLED QUEST waarvan Phife Dog in het nummer ‘La Schmoove’ als gastpoeet fungeert en Dres van de formatie BLACK SHEEP die in zijn eigen nummer ‘Check it out’ optreedt; vier van de tien num­mers produceerde de groep zelf. De stijl die op deze lp ten gehore wordt gebracht, laat zich zodoende het best omschrij­ven als ‘hardcore beats, zeer strak gemixt met Reggae, Funk en Soul’ en is nauw verwant aan de Jamaicaanse Dance Hall Reggae, Bubbeling ofwel Raggamuf­fin. Dit is niet in de laatste plaats te wijten aan de rapst­ijl die de groep hanteert; er wordt vooruit, zowel als ach­teruit gerapt met een snelheid die hier en daar oploopt tot zo’n 400 lettergrepen per minuut. De teksten (voor hen die deze vreemde taal niet meester zijn, ook afgedrukt bij­geleverd) onderscheiden zich in duidelijk­heid door het Brook­lyn accent dat orenschijnlijk beter te verstaan valt dan de Jamaicaanse ‘slang’ van bv. Shabba Ranks, Cutty Ranks, etc. Hier en daar afgewisseld met goed lopende VS‑east coast flows in de stijl van LEADERS OF THE NEW SCHOOL (het laatste woord van een zin of het refrein wordt in koor gebulderd), verhalen de Schnickens van oriëntaalse invloeden zoals wan tan soep en kung FU, cartoon helden en het belang van ‘unity’ in de Amerikaanse getto’s. In de traditie van de HipHop zijn de teksten vooral sterk gekant tegen alle moge­lijke bullshit rappers en is de woordkeuze die daaraan ten grondslag ligt verassend creatief en geheel eigen aan dit trio. Tot slot dus dit: in de vorige HN stond op deze pagina te lezen dat zgn. Literairen, tijdens De nacht van de poëzie, zich ook reeds bediend hebben van drums en mocht ik zondag 22 maart jl. het DoeMaarDichtMaar festival op tv aanschouwen, waarin keurige gedichten van keurige dichters soepeltjes gemixt werden met ‘tot huilen stemmende geluidseffecten’!?! ‘Ring the alarm, another sound is dying, whoa, aye!’ De ‘real deal poetry in motion’ van de ‘True Fushnicks’ is heden, voor slechts f39,90, in cd vorm te verkrijgen bij uw erkende import poezie slijter; ‘Nalp retsam eht htiw s’cm eht era eseht esuaceb!’

Gepubliceerd in Holland Nieuws 1992

MuziekMuziek

Geef een reactie