JODECI – FOREVER MY LADY – 1991 – BY: MRK [1991]

1987/88: Teddy Riley produceerde de debuut‑lp’s van Keith Sweat, zijn eigen band Guy en een deel van Al B. Sure’s eerste lp. De ‘Soul‑connected’ incrowd was verrast. De zogen­aamde Danceclassics, de al twee decennia oude R&B, de Soul van dat moment en zelfs HipHop, bleken perfect verwerkt te zijn in een nieuwe stijl van dansmuziek. New Jack Swing (ook wel swingbeat of R&B) was geboren. Sindsdien heeft de muziek, in sneltreinvaart, bezit genomen van een mil­joenenpubliek. Maar ook van (en door) bestaande en nieuwe Soul en R&B artiesten, die zich over ‘t algemeen sterk aan­gesproken voelden door dit nieuwe geluid. Na het wereldwijde succes van Bobby Brown’s ‘my prerogative’ (eveneens een T.R. production), schoten de nieuwe bands en producers als paddenstoelen uit de grond. T.R. zelf, besloot dientengevolge mar­ktleider te worden en produceerde een waslijst van artiesten (in de genres Soul, Jazz, R&B en HipHop), met als grootste bekroning op zijn geluid: de recent verschenen laatste lp van (ons aller) Michael Jackson. OK, na deze kleine voor­geschiedenis omtrent het genre (u moest eens weten), moeten we onszelf twee kleine dingetjes blijven afvragen, waarvan we van tevoren weten dat ze ons niet naar sluitende antwoorden zullen leiden. Maar, waarmee een waardeoordeel over JoDeCi (daar gaat ‘t ons nog steeds om) beter te begrijpen valt. Nl. wat is commercieel en wat is simpelweg zo goed dat iedereen het leuk vindt? JoDeCi is: JoJo en Mr. Dalvin ‑ back­groundvocals. K‑Ci ‑ leadvocals en DeVante Swing ‑ schrijver van de teksten en com­ponist/producer (geassisteerd door veteraan Al B. Sure). In de eerste zes Soul‑nummers ond­erscheiden we direct waar deze groep hun wortels qua stem­geluid vandaan gehad moeten hebben. Kerkgetrainde Gospel/Soul stemmen springen en glijden over strakke, mystieke synth‑ basses en beats. De teksten handelen over niets anders dan liefde of hoe het (op gladde wijze) te verkrijgen. Uit­gezonderd de woorden ‘I just wanna be save’, valt er op deze cd verder weinig message te ontdek­ken. Maar he, daargelaten dat de gemiddelde leeftijd van de groep niet hoger is dan twintig, is liefde een mooi en onuitputtelijk thema dat (last but not least) een groot gedeelte van de traditie van de Soul voorstaat. Muzikaal gezien wordt die traditie gelukkig weer doorbroken; this is a 90’s Soul affair! Niet allen is het geluid, ook wegens productie‑ kosten, aan de huidige computergestuurde tijd aangepast (op het podium ziet u ze hoogstwaarschijnlijk met een conven­tionele viermans band). Ook de nieuwe melodiestijl van de ballads, waarin Keith Sweat, BellBivDevoe, Guy en Al B. Sure reeds voorgingen, is d.m.v. het getalenteerde stemgeluid, verbeterd aanwezig. De overige zes uptempo nummers zijn vooral zoete koek voor die­gene die indertijd al het meeste met Guy ophadden. De eerste lp van die band wordt, zoals gezegd, als de enige echte blauwdruk van de New Jack Swing ervaren en springt er inder­daad uit door de net even iets funkyer en simpeler uptempo strakheid, aangezet met schelle snaredrums. Een perfect geluid wat zelfs Guy op haar tweede (pretentieus ‘The Future’ gen­oemde) lp, slechts ten dele wist te evenaren. Die tweede lp, however, VERKOCHT wel beter. Maar waar Teddy Riley zijn geluid (en toekomst) prostitueert voor artiesten die zich niet op eigen benen aan een tijdsbe­eld kunnen aanpassen. Daar staat gelukkig een band als JoDeCi op (er zijn er meer), die ‘the past’ van Guy eens goed hebben bestudeerd en daarmee misschien wel de enige weg naar de ware future van R&B pla­veien. Deze cd bestaat uit straight up Swingbeat, New Jack ‑mo’fuckin’‑ Swing zoals het hoort en sweet, sweet soul ‘ina 90’s style on fashion’. En daarom, Soul minnend publiek, verlaat ik u met, alweer, twee vraagjes. Wat is lectuur en wat is literatuur? JoDeCi verdient ‘t minstens beluisterd te worden als u toch de nieuwe Jackson aanschaft (want zo bent u dan ook wel weer) PEACE.

Gepubliceerd in Holland Nieuws 1991

MuziekMuziek

Geef een reactie