GANG STARR – DAILY OPERATION – 1992 – BY: MRK [1992]

Het succesverhaal van Gang Starr’s mc Guru en dj Premier begint eigenlijk na hun debuut lp ‘No more mr. nice guy’. Met de single ‘Jazz thing’ (motion picture soundtrack ‘Mo better blues’; Spike Lee) en de daaropvolgende lp ‘Step in the arena’ (onmiddellijk aanschaffen!), schept het duo een nieuwe stijl van HipHop maken en daarmee een eigen geluid. Jazz (en dan vooral de Bop-jazz) vormt voor Premier de belan­g­rij­kste b­ron tot samples die hij op mystieke wijze weet te verweven met boomin’ beats. The Guru complementeert dat op zijn beurt met intel­ligente teksten, die perfect getoneerd en ritmisch door de muziek heen vloeien. De ervaring en routine die ze hierin, in de loop der jaren, hebben opgebouwd, maakt Gang Starr tot de ‘Daily Opera­tion’ van van­daag de dag.

Niet dat hun muziek, anno nu, op een sleur zou gaan lijken, integendeel, op dit nieuwe album klinkt de muziek niet alleen nog meer verfijnd, ook de teksten zijn scherper en kritischer.

Bijvoorbeeld, wat de recente discussie over zwart nationalisme in HipHop betreft (BDP vs X-clan), is de statement in het nummer ‘2 Deep’ de volgende: (..) the 5 percent nation takes other steps to get through to the bro’s on the corners with the reps (..). M.a.w. huma­nisten, militanten en/of anderen, we gebruiken slechts andere filosofieën om hetzelfde te willen be­reiken*. In het nummer ‘conspiracy’ trekt the Guru van leer tegen het niet nagekomen VS-grondwetsartikel ‘All men are created equal’ en speelt hij in op het maatschappelijk onont­wikkelde bewustzijn van zoveel mensen en commerciële rappers in het bijzonder (‘combat the con­spiracy’). ‘Take two and pass’ is, in navol­ging van Cypress Hill, een HipHop ode aan de ‘levensstijl’ Ganja. Het nummer ‘soliloquy of chaos’ haakt in op de (in Nederland slechts spora­dische) opstootjes tijdens rap­con­certen. De single, 12″ en videoclip ‘take it personal’ is gericht tegen rappers die geen eigen stijl hebben (wat een ‘naar goeie beat’ is dat) en er is nog veel en VEEL MEER. Daily Operation is een easy-listening rap album van hardcore com­posers and ‘stay tuned’!

* Teneinde de polemiek tussen BDP en X-clan, hebben KRS 1 en Professor X het weer bijgelegd en zullen zij komende zomer, tezamen, het nummer ‘close the crackhouse’ uitbrengen.

Gepubliceerd in Holland Nieuws 1992

MuziekMuziek

Geef een reactie