ICE CUBE – DEATH CERTIFICATE – 1991 – BY: MRK [1991]

Sinds de geruchtmakende scheiding met col­lega(?) rappers N.W.A, de niets te wensen overlatende debuut solo‑lp en daaropvol­gende e.p. en een hoofdrol in de film ‘boyz ‘n the hood’, is een der belangrijkste rappers van het moment terug met een (letterlijk) revolutionaire hiphop lp. Cube heeft zijn ‘jhericurls’ verruild voor een kale kop, zijn sympathieën ondergebracht bij de Nation of Islam, zijn hart voor de South Central streets vergroot en, in samenwerking met ‘The Lench Mob’, een der ‘vetste’ hardcore hiphop platen aller tijden gemaakt. De lp bestaat uit een death side (‘a mir­rored image of where we [black people] are today’) en een life side (‘a vision of where we need to go’). Buiten de gebruikelijke getto‑krachttermen die op zich al een discus­sievol leven zijn gaan leiden, herbergt deze LP een aantal uitspraken die door ‘sommigen’ als zeer racistisch en/of als aanval op hun persoon, huidskleur of geloofsovertuiging worden ervaren. Ten onrechte! Op zich, daar kan onder­getekende zich nog wel in vinden, zijn het inderdaad geen fraaie statements. Maar in de context van een nummer, de gehele lp, de historie van de zwarte muziek, de VS en niet te vergeten de wereld-geschiedenis, nee! Wat Ice Cube hier pro­beert te doen met u ‑het luisterend publiek‑ is discussiëren. Discussiëren over zaken die, ondanks alle inspanningen, door veel te veel mensen over het hoofd worden gezien. Die mensen (misschien hoort u daar­bij) moeten op de eerste plaats eens worden wakker geschud, vervolgens moeten ze ondervinden dat ze aan die discussie NIET kunnen deelnemen zonder het openstaan voor‑ en de wet­enschap van andere culturen. M.a.w. deze LP dwingt de luist­eraar zich verder te verdiepen in datgene waar het allemaal vandaan komt. Wie dat niet doet, kan er geen zinnig woord over zeggen. Bovendien blijkt, na goed luisteren, dat de zgn. aanvallen op de andere gemeenschappen vaak niets anders zijn dan, via een omweg, aanvallen op de eigen gemeenschap. Via Witten, Joden, Koreanen, Homo’s, Interraciale sexhebbers, Gangsters, Good guys, Bad Girls, N.W.A, het leger, geslachtsziekten dragers, etc., houdt kubus ons een spiegel voor die er inderdaad niet om liegt. NIEMAND komt er goed vanaf, of te wel: een eerlijk kijkje in de ras­sen / groeperingen keuken van de wereld (in het bijzonder de VS) die zeer educatief is voor ons ALLEMAAL. Kort samengevat: het lijkt een slechte zaak om deze discussie, LP ofwel levensv­isie de toegang tot de mensheid te ontzeggen, dus koop die plaat (‘you must learn'[BDP]). In samenwerking met de smer­igste zware funk productie van 1991 is deze LP op z’n minst fascinerend, interessant en intrigerend of simpelweg ‘ijskoud de beste’!

Gepubliceerd in Holland Nieuws 1991

IC HN

MuziekMuziek

Geef een reactie