WC and the MAAD circle – Ain’t a damn thang chang­ed – 1991 – BY: MRK [1991]

Waar de East‑coast bekend staat om de steeds weer ver­nieuwende stijlen van HipHop maken met vooral gebruik van Jazz en Soul of niets anders dan een drumcomputer (nooit generaliseren). Daar staat de West‑coast vooral bekend om het gebruik van de zware funk samples uit vroeger tijden (nooit generaliseren part 2). Ain’t a damn thang changed van WC and the MAAD circle komt voort uit de laatste categorie, met als bijver­melding dat ze, daar waar het om zwaar draait, met dit werks­tuk minstens in de top drie staan genoteerd. Mede door productiewerk van Ice Cube’s dj Sir Jinx, hier en daar life instr­uments, ijzingwekkende flows en knap geloopde samples van o.a. George Clinton, Bootsy’s Rubber Band en One Way is dit album absoluut een van de ‘undergroundste’ van het af­gelopen jaar: Boomin’ Systems (waar blijven ze toch?) Beware! Het viertal is afkomstig uit South Central Los Angeles waaraan het grootste gedeelte der inspiratie tot de (wel zeer realis­tische) teksten is ontleend. De thema’s lopen uiteen van persoonlijke problemen en pleziertjes tot en met politiek getinte statements, maar behouden in alle gevallen een soort van nuchterheid die identiek is voor deze formatie. Street knowledge according to (ex lid Low Profile) WC: Onverantwoordelijke vaders dienen hun lul in hun broek te houden. De gevangenis is niet het antwoord op de economische problemen van de sociale onderklasse. Criminaliteit kan slec­hts een niet te voorkomen laatste poging tot overleven zijn. Achter gesloten deuren van de zgn. Amerikaanse democratie huist een intolerante, niet rechtvaardige politiestaat. Waak voor valse profeten, nep‑ gangsters en rappers van het type eendagsvlieg. Zoek niet naar sociale erkenning door het opvolgen van trends. En draai, als je het echt niet meer ziet zitten, een funk tape van het type underground. Afgewisseld met meesterlijke, soms koelbloedige, audiotoneel‑ stukjes tussen de nummers door, is deze lp van begin tot eind een HipHop traktatie m.a.w. Funk by any means necessary!

Gepubliceerd in Holland Nieuws 1991

WC HN

MuziekMuziek

Geef een reactie