ORIGINAL ROUGHNECK LOW LANDS SOUL – 1994 – BY: MRK [1994]

ORIGINAL ROUGHNECK LAGE LANDEN SOUL

.nuClarity -‘nieuwe helderheid’, maar ‘louder than a bomb’- is een vijfmans rap band bestaande uit drums – TripleScoob, bass – Skank, percussie – Al.X., gitaar – LooseMan en vocalen – Mad10: “Muziekband eigenlijk. We houden van alles wat lekker is. Het uitgangspunt is rap met live muzikanten. HipHop staat aan de basis van ons denken en daar komt vervolgens de muziek uit voort. ‘.nuClarity style’ wel te verstaan. De muziek die we spelen is van ons. Al vanaf het begin spelen we eigen nummers, geen covers, geen andermans stijl. Alles is mogelijk, maar we zijn en blijven .nuClarity.”

In 1990 is het begonnen met LooseMan en Mad10, daarna volgde de huidige bezetting. “Veel gerepeteerd, veel opgetreden en in 1992 maakten we onze eerste demo. We vonden het gewoon te lekker om niets mee te doen. Sindsdien hebben we ontzettend veel live ervaring opgedaan. Veel in Nederland waar we voor daadwerkelijk alle scenes die dit land rijk is (Jazz dances, HipHop jams, P-Funk party’s, Rockclubs, café’s, coffeeshops – the whole 9) hebben opgetreden. En ook in het buitenland (Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland). We treden vaak op met andere rappers. Artiesten onder eigen naam die zo nu en dan een potje mee freestylen; altijd dope. Maar niet alleen muzikanten doen mee. Er zijn vrij veel mensen om de band heen die we proberen te betrekken bij wat we doen. DJ’s, Graffiti artists, mensen die gevoelsmatig aansluiting vinden bij wat we doen; die doen mee. Het is een ‘vibe ding’. .nuClarity staat voor muziek, maar we betekenen graag meer dan dat.”

De teksten van Mad10 lijken daar nauw op aan te sluiten. Alhoewel zijn rhymes alle denkbare thema’s behelzen -van sex tot sociologie- klinkt er toch een zeker ‘over-all-engagement’ in door, bewustzijn troef. “Ik verwoord onze mening en dat is in zekere zin misschien al politiek. We hebben een mening over alles. Dat mag je als een statement beschouwen.”

Zijn rap skills (technieken) zijn ook al niet van gisteren. Een new school flow (raptechniek van de laatste jaren) die er niet om liegt. Wegens zijn internationale achtergrond oreert hij gemakkelijk in Amerikaans, Frans, Surinaams en Nederlands, in freestyle eveneens. “De meeste nummers zijn Engelstalig, maar we doen ons eigen ding.” En dat is zonder meer zo, want in tegenstelling tot een hoop andere vaderlandse HipHop georiënteerde acts, is .nuClarity niet de zoveelste Amerikaanse copy. ‘Original roughneck lage landen Soul’ om kort te gaan.

Vermengd met de vette beats van Scoob (“Sly Dunbar is de grootste.”), de zware Funk en Reggae sounds van Skank, de Carribean flavor van Al.X. en de Rock saus van de LooseMan, klinkt deze band ronduit vet. Don’t you buy that? Buy dan hun eerste, onlangs verschenen, 12″ single maar eens. ‘Under Water’ heet ie; geschreven, gerapt, gespeeld, gemixt en geproduceerd beneden N.A.P. met een tekst die zo diep is als een oceaan:

“No snorkel, no scooba / a diver I am / I live in the Amster / the gangster the Dam / the lower the land / the lower the man / now you tell me I do not belong / WRONG.”

Mad10 poëzie van formaat dus, die allerminst wrong begeleid wordt door de heren .nuClarity musici. Drum & Bass in yo face. ‘Orenschijnlijk’ geen concessies. “Onze sound is live; door de jaren heen zo geworden. Dat leggen we nu gewoon op plaat vast.”

En op cd, want er verschijnt tevens een compilatie ter ere van de bands die ooit op de -inmiddels nationaal bekende- P-Funk party’s hebben opgetreden. Naast andere Funkvertegenwoordigers van beneden de zeespiegel, representeert .nuClarity ook op deze schijf ten volste. “No man can live alone.” Aanschaffen.

Gepubliceerd in Strictly Magazine 1994

MuziekMuziek

Geef een reactie