HERBIE HANCOCK – HEADHUNTERS – ALBUM – 1973 – BY: MRK

Herbie Hancock.. wie is er niet groot mee geworden? Generatie na generatie – vanaf de jaren zestig – kennen de grootmeester piano virtuoos extraordinaire cum laude supreme. Speelde in het Miles Davis Quintet vanaf de vroege jaren zestig, definieerde Jazz-Funk in de jaren zeventig, maakte de eerste Jazz-Hiphop single begin jaren tachtig, deed aan Drum & Bass in de jaren negentig, speelde Klassiek in de jaren 0, ontving meerdere grammy awards gedurende zijn loopbaan, werd bijzonder hoogleraar aan Harvard, ontpopte zich tot buitengewoon boeddhist en brengt nog altijd vooruitstrevende muziek in alle genres – met de grootste namen – van Bebop tot Hiphop; Funk tot Fusion, Jazz tot Klassiek; akoestisch zowel als elektronisch.

Eerste herinnering aan Herbie Hancock die in mij opkomt is het nummer ‘Tell Everybody’ van het ‘Feet Don’t Fail Me Now’ album. Hoorde ik uiteraard ook op één van de eerder besproken piratenzenders die, zoals gezegd, geluiden ten gehore brachten waar de mainstreamers soms pas jaren later op in haakten. Iets later bleek dat Rick The Funk Freak de 12” in zijn platenkoffertje herbergde en daarom dus op een cassettebandje kwam te staan, wat vanzelfsprekend in mijn cassettebandjes-stellage kwam te prijken.

Wat meteen opviel aan dit nummer waarvan ik de uitvoerend artiest in eerste instantie nog niet kende, was de computer stem (pre-auto-tune) en nog wat synthesizer geluiden die moeiteloos werden versmolten met het verder basale instrumentarium – drums, elektrische bas -gitaar en Rhodes / keyboards.

[…] Harvster on da phone.. Zou toch over Headhunters gaan? Mrk… Whut? Thee album? Reeeemix!

BoekenBoeken

HERBIE HANCONK – HEADHUNTERS – ALBUM – 1973 – BY: MRK

Het waren de tijden van mijn jeugd en Battlestar Galactica was op TV. De eerste computers waren al een feit en op een dag zou iedereen zo’n ding in huis hebben… De space shuttle was gelanceerd en/of zou dat snel gaan doen [ben ik ff kwijt sorry hoor]. De eerste Electric Boogie / Electro platen waren al verschenen (Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force, Enz.) en het futuristische vooruitstrevende ‘weg van het analoge antieke techniek geluid gedachtengoed’ was al wereldwijd in gang gezet. USA voorop.

In de Folk/Pop muziek had Bob Dylan al een lans gebroken voor de elektrische gitaar. Robert Moog had al een synthesizer gebouwd in de jaren 60 (vele muzikanten deden psychedelisch voorwerk). En vooral in Japan werden in de jaren 70 de instrumenten van de toekomst gebouwd. Parliament-Funkadelic’s Flashlight werd de eerste digitale plaat aller tijden. Kraftwerk (eind jaren 70) uit Duitsland dient vernoemd te worden. Afrika Bam again. Hiphop en Ragga en House en Techno ontstonden langzaam maar zeker.

Herbie Hancock en nog veel meer Jazz/Funk artiesten gebruikten de ‘science fictional instruments’ als volgende stap in hun dan al zo rijke muzikale oeuvre. Hun stijl werd Fusion, jazz Funk of Jazz Rock genoemd. Steady R&B, zoals iedereen het kende, werd 80’s Boogie – denk S.OS. Band, Lakeside etc. En in Amsterdam ontstonden de import platenwinkels, radio piraten stations, en discotheken (!) Instant classical electrophonic phunk (Shock) veelal op de draaitafels – Funk dus; de basis voor onze muzikale reis.

(Vind het toch wel heel prettig dat ik geen conservatieve instelling had en/of heb.. En nooit zal krijgen.)

Niet dat iedereen dat zo voelde.. de synthesizer werd nog lang verguisd en geluid van plastic genoemd en de rest van zo’n liedje was geprogrammeerd door een computer, zeiden ze / wie zijn ze? =- wat toen dus nog niks goeds betekende. Geen echte muziek schimpte men / wie zijn schimpte men? ”Achteruitstrevelingen.”

Een kleine schare vooruitstrevelingen waren het daar hoogst gelukkig niet mee eens.

{Misthoorn + Gastoeter}

GezondheidGezondheid

De LP van The Headhunters onder leiding van Herbie Hancock hoorde ik later dan Rock It (met Grandmixer DST) als ik me goed kan herinneren. Een door de ratten aangevreten hoes en een plaat vol heavy static op de zolder van een vriendje vond zijn weg naar mijn platenspeler thuis. Ik denk dat ik geruime tijd centimeters boven de vloer in mijn kamertje heb gezweeft – als een boeddhistische monnik in trance. Ik kan niet meer exact beschrijven hoe de hele lp binnen kwam, maar ik weet nog wel heel goed dat het nummer Chameleon in sloeg als een bom – en dan vooral deel 2 van dit drieluik: magische tonen en klanken. HardcoreClassicJazzFunk zou ik het nu noemen.. deze plaat raakt nooit gedateerd; dat weet ik zeker. Komt ook overeen met mijn betoog over de aanduiding van het ontstaan van meer elektronische jazz / muziek, die door puristen minachtend plastic popmuziek werd genoemd. Waar later in retrospect zou blijken dat deze voorwaartse stap in muziek van de originators of Jazz nauwelijks is overtroffen en inspiratie heeft geboden voor vele muzikale stijlen vanaf toen tot en met vandaag.

De Headhunters waren aanvankelijk een groep zonder Herbie. Hun eerste album leverde de hit God Made Me Funky op en werd later als derde album van de groep her-uitgegeven. Afgezien van de Jazz-Grootmeester bestaat de voltallige band uit uitsluitend andere Jazz-Grootmeesters: Bennie Maupin, Harvey Mason, Bill Summers en Paul Jackson. Op latere albums verschilt de bezetting. Headhunters is een gitaarloos werk waarin het snaren geluid wordt overgenomen door synthesizer, clavinet en de hoogste regionen van de basgitaar. Het nummer Watermelon Man is een ouwe Hard-Bop stamper van Herbie’s eerste album; herschapen tot Jazz Funk anthem. De andere 3 nummers zijn voor deze lp geschreven. Een reis door muzikale landschappen -letterlijk en figuurlijk- met Afrikaanse invloeden en Latin rhytmes tussen de keiharde Funk grooves, Jazz beats en melodieuze meester solo’s door. Aanverwante albums zijn Thrust en Man-child, eveneens Jazz Funk met hoofdletters en grijs gedraaid door ondergetekende,

Voor wie het piano spel van de meester leert waarderen is eigenlijk ieder album van zijn hand een muzikale trip, ongeacht uit welk tijdperk en/of welke stijl hij speelt. Ook zijn reis door de algemene vernieuwingen in muzikale technologieën en tijdperken zijn een studie waard. Er ligt een enorm oeuvre klaar om een leven lang van te genieten. Zeker ook de verschillende benaderingen van muziek en zijn ontwikkeling daarin brengen de wereld een rijke muzikale reis/les.

Miles Davis zei ooit: Oude muziek is nieuw voor hen die het nooit hebben gehoord. En dat is waar. Ik heb mijn zelfverkozen luister educatie nooit gepusht gelukkig. Van vandaag tot gisteren of morgen, of over morgen en visa versa. Energize Funkatize Be Very Wise. Nu ik iets ouder ben luister ik vaker naar oudere Bebop Jazz dan in mijn tiener jaren. De Jazz Funk artiesten van de 70’s en 80”s hebben mij op dat spoor gezet.

Ook Herbie’s interviews zijn altijd even interessant en onderhoudend. Een uitspraak die ik me goed kan herinneren is waar iemand hem vraagt of ie de oude Jazz wel trouw is gebleven, waarop hij meesterlijk te verstaan geeft nooit iets te maken heeft willen hebben met opgelegde beperkingen ten aanzien van de creativiteit. Vandaag de dag is hij ook bijzonder hoogleraar aan Harvard. Deze colleges staan op YouTube en raad ik u ernstig aan. Ook om niet muzikale redenen. Mijn tips tot streamen zijn te talrijk om ze op te noemen. Zijn gehele oeuvre staat op Spotify. Op YouTube staat een concert van The Headhunters uit 1974. En ook de klassieke duetten met Lang Lang zijn onovertroffen.

Enjazzoy!

Muzikale noot en kraker: speelde ook met Quincy Jones o.a. op het album The Dude.

Muziek

Muziek

Geef een reactie